DİYABETMANŞET

Diyabetik retinopati ciddiye alınmalı

Diyabet rahatsızlığı ve diyabetin göze etkileri hakkında açıklamalarda bulunan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Fevzi Akkan, “Diyabet, göz sağlığını tehdit eden birçok komplikasyona yol açabilir. Gözler üzerindeki bu etkileri bilmek ve önlem almak, görme kaybını önlemenin anahtarıdır” sözleriyle uyardı.

hekimus + Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Avrupa Bölgesi’nde en az 64 milyon yetişkin ve yaklaşık 300.000 çocuk ve ergenin diyabetle yaşadığı tahmin ediliyor. Diyabetle yaşayan her 3 kişiden 1’i tanı konmamış durumda hayatına devam ediyor. Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen diyabet hastalığının, yalnızca kan şekerinin düzenlenmesiyle ilgili bir sorun olmadığını belirten  Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Fevzi Akkan, “Diyabet, göz sağlığını tehdit eden birçok komplikasyona yol açabilir. Gözler üzerindeki bu etkileri bilmek ve önlem almak, görme kaybını önlemenin anahtarıdır. Gençlerde ergenlik çağından itibaren ve 30 yaşın sonrasında diyabet teşhisi konulan hastaların mutlaka göz muayeneleri yapılmalı. Diyabetik retinopatinin meydana gelmesinde rol oynayan risk faktörlerinin başında, şeker hastalığının süresi geliyor. Diyabet tanısının sonrasındaki ilk 10 yıllık süreçte retinopati görülme sıklığı oldukça yüksek. Diğer faktörler arasında gebelik, hipertansiyon, kan yağlarının yüksekliği ve böbrek hastalıkları bulunuyor. Hastalığın önlenmesi konusunda kan şekeri kontrollerinin yapılması ve kan şekerinin düzenli bir seyri olduğundan emin olmak oldukça önemlidir” dedi.

Kalıcı göz kaybına sebep olabilir!

Diyabetin kalıcı göz kaybına sebep olabileceğini belirten Op. Dr. Fevzi Akkan, etkilerini şöyle sıraladı; “Diyabetin en yaygın göz komplikasyonlarından biri olan diyabetik retinopati, retinada yer alan kan damarlarının zarar görmesiyle ortaya çıkar. Bu hasar kan sızması, sıvı birikmesi ve yeni anormal damarların oluşmasına yol açabilir. Erken dönemde belirti vermese de, ilerledikçe bulanık görme, görme alanında lekeler ve hatta kalıcı görme kaybına neden olabilir.

Maküla, merkezi görmeden sorumlu olan retinanın bir parçasıdır. Diyabetik maküla ödemi, makülanın şişmesi ve sıvı birikmesi ile karakterizedir. Bu durum, özellikle okuma ve yakın mesafe işlerinde görme yetisini olumsuz etkiler.

Diyabetik bireylerde katarakt gelişme riski daha yüksektir. Katarakt, göz merceğinin bulanıklaşması ile yakın ve uzak görme bozulur. Erken yaşlarda katarakt gelişimi, diyabet hastalarında yaygın olarak görülür.

Diyabet, gözdeki basıncın artmasına ve glokom adı verilen bir hastalığa yol açabilir. Glokom, göz sinirine zarar vererek kalıcı görme kaybına neden olabilir. Diyabet hastalarında glokom riski, genel popülasyona göre daha yüksektir.”

Göz sağlığınızı korumak için ipuçları

Tüm diyabetli bireyleri göz sağlığına özen göstermeye ve gerekli önlemleri almaya davet eden  Op. Dr. Fevzi Akkan, “Kan şekerinin düzenli olarak kontrol edilmesi, diyabetin göz üzerindeki etkilerini minimize etmek için önemlidir. Hemoglobin A1c seviyesini takip ederek uzun vadeli kan şekeri kontrolü sağlanabilir. Diyabetik bireyler, yılda en az bir kez detaylı göz muayenesine gitmelidir. Erken teşhis edilen göz komplikasyonları, tedavi edilebilir ve ciddi görme kaybı önlenebilir. Diyabetin göz komplikasyonları üzerinde olumsuz etkisi olan yüksek kan basıncı ve kolesterol seviyeleri, düzenli olarak kontrol edilmelidir. Düzenli egzersiz yapmak, dengeli beslenmek ve tütün kullanımını bırakmak, göz sağlığını koruma açısından hayati önem taşır.

Diyabet, göz sağlığını ciddi şekilde tehdit eden bir hastalıktır. Ancak, erken tanı ve düzenli takip ile bu komplikasyonların önüne geçmek mümkündür. Unutmayın, erken teşhis hayat kurtarır; göz sağlığınızı ihmal etmeyin” diyerek göz sağlığını korumak için ipuçları paylaştı.

UYARI!

Hekimus.com sitesinde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm sağlık ve tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme gayesindedir.
Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor'un yerini tutamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez.
Hekimus.com'da yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Hekimus.com, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.

Etiketler
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı