Doğadan topladığı nektarları enzimleyerek besinlere dönüştüren arıların; kovanlarını bakteri ve hastalıklardan korumak için ürettikleri propolisin insanlar için de koruyucu özellikleri olduğu bilim insanları tarafından saptandı. Peki, propolis nedir, nasıl ve ne kadar tüketilmelidir?
hekimus + Konunun uzmanı 35 yıllık bal ve arı ürünleri üreticisi Etabal Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bağran Aksoy, propolise dair tüm bu soruları yanıtlandı. Neredeyse elimizi attığımız her besinde yoğun katkı maddeleriyle karılaştığımız günümüz gıda sektöründe, doğallık arayışımız gittikçe artıyor. Doğadan gelerek saflığını koruyan her besinin vücudumuza olan faydası, büyük bir sağlık sınavından geçtiğimiz şu günlerde daha net hissedilir hale geldi. Propolisin insanlar için çok önemli bir besin kaynağı olduğunu belirten 35 yıllık bal ve arı ürünleri üreticisi Ahmet Bağran Aksoy, doğanın insanlara sunduğu en büyük hediyelerinden biri olan propolisi anlattı.
PROPOLİS NEDİR ve NASIL OLUŞUR?
Propolisin arı kolonisinin yaşamında hayati öneme sahip olduğunun altını çizen Ahmet Bağran Aksoy şu bilgileri paylaştı: “Propolis, yapışkan, reçinemsi bir maddedir. Bal arıları değişik bitkilerden topladıkları maddeleri kovanlarına getirirler ve bunu işleyerek propolise dönüştürürler. Arılar kovanı dış etkenlerden, mikroorganizmalardan ve diğer zararlılardan korumak için Propolis kullanırlar. Propolis genellikle kayın, karaağaç ve kozalaklı ağaçlardan toplanır. Arılar Propolis’i, kovanın iç duvarlarını düzgün hâle getirmek, peteklerin ağızlarını kapatmada ve başka canlıların içeriye girmesine engel olmak amacıyla kullanılır. Girdikten sonra ölen canlıları Propolis ile mumyalayarak kovanlarını koruma altına alırlar. Propolis kovandaki larvalara, mantar ve bakterilere karşı antibiyotik etki gösterir.”
PROPOLİSİN ÖNEMLİ FAYDALARI
Balın Gurmesi ve Etabal Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bağran Aksoy, Propolis’in önemli faydalarını şöyle sıralıyor:
♦ Bağışıklık sistemini destekler.
♦ Soğuk algınlığından korunmak için kullanılır.
♦ Vücut direncinin artırılması amacıyla kullanılır.
♦ Hücre yenileyici özelliğe sahiptir.
♦ Yapılan araştırmalarda, ülserler, iltihaplı hastalıklar, yanıklar için olumlu etkileri görülmüştür.
♦ Farenjit gibi hastalıklarda kullanılabilir.
♦ Bakteri üremesini engeller mikroplardan arındırır.
♦ Diş eti hastalıklarına karşı etkilidir.
♦ Jinekolojik hastalıklarda kullanılabilir.
♦ Onkoloji tedavisinde kullanılabilir.
Propolisin nasıl kullanılacağına da değinen Ahmet Bağran Aksoy, bir tatlı kaşığı doğal işlenmemiş ham bala yarım çay kaşığı toz propolisi iyicene karıştırıp özellikle sabah aç karnına tüketmenin her anlamda vücuda ciddi anlamda katkısı olacağını söyledi.
UYARI!
Hekimus.com sitesinde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm sağlık ve tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme gayesindedir.
Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor'un yerini tutamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez.
Hekimus.com'da yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Hekimus.com, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.